Iranin äärimmäinen vieraanvaraisuus ja yli laitojen pursuava toisten huomioiminen on ainutlaatuista. Mikäli satun mainitsemaan, että tyynyni on liian kova tai patja liian pehmeä, joku on jo ostamassa uutta. Kun lapseni huokaa autossa kuumuudesta, kaksi miestä järjestää auton lasiin huivista auringonvalon peittävän verhon viipymättä. Kun saavumme isäntäperheemme kesäasunnolle, naapurinrouva on jo ovella odottamassa hedelmälautasensa kanssa.

Sanoinkuvaamattoman vieraanvaraisuuden keskellä juhlissa juhlakaluna oleminen on jotain käsittämätöntä. Jokainen vieras tekee kaikkensa hukuttaakseen vieraat lahjoihinsa. Kultakolikot ovat erityisasemassa.

Kolikko6.jpg

Niitä annetaan lahjaksi mitä kauniimmin koristelluissa pikkukuorissa.

Kolikko1.jpg

Kolikko3.jpg

Kolikko5.jpg

Kulta on rahaa muodossa, joka ei menetä arvoansa samalla vauhdilla kuin paikallisvaluutta. Valuuttoja on kaksi: epämuodollinen toman ja virallinen rial. Toman oli maan virallinen valuutta noin sata vuotta sitten ja sitä käytetään edelleen päivittäiselämässä, vaikka virallisella valuutalla, rialilla, onkin jo ikää yhtä paljon kuin itsenäisellä Suomella. Kulta on aina kultaa.

Kolikko2.jpg

Kolikko4.jpg

Päivän sanani on "kultakolikko".