Zanjanin provinssista löytyy UNESCOn maailmanperintökohde, Soltaniehin mausoleumi. Turkoosin sininen kupoli hohtaa kauas muuten hiekanruskeassa maisemassa.

Soltanieh%20dome%201.jpg

Iranin pitkä historia ihmetyttää ja viehättää suomalaisia silmiä ja korvia. Paikalliset osaavat kertoa ulkomuistista jokaisen yksityiskohdan historiasta, eikä oppaita kaivata.

Mm. Soltaniehin mausoleumi on 700 vuotta vanha. Maanjäristyksistä ja sodista huolimatta se seisoo edelleen ylväästi paikallaan. Sisätilojen seiniä ja kattoja koristavat uskomattomat yksityiskohdat.

Soltanieh%20dome%203.jpg

Erilaiset kuvioidut laatat ovat osa Iranin kaunista taidemaailmaa. Mausoleumia rakennettaessa laattoihin kaiverrettiin mitä upeampia yksityiskohtia.

Soltanieh%20dome%206.jpg

Jokaisen sisältä löytyvän katon pinnat ovat uniikkeja. 

Soltanieh%20dome%205.jpg

Paikalliset hämmästelevät omaa hämmästelyäni ja vakuuttelevat, että kauneimmat mausoleumit ja moskeijat ovat meiltä vielä näkemättä.

Iranilaiset haluavat tarjota vierailleen vain ja ainoastaan parasta. Ilmassa leijailee jatkuva huoli siitä, ovatko vieraat tyytyväisiä ja onnellisia. Paikallisille on tärkeää, että vieraille jää hyvä kuva monelle tuntemattomasta Iranista. He pyrkivät varmistamaan kaikin tavoin, että matkailijoiden kertomukset kuvaavat kaunista ja ystävällistä Irania -eivätkä vahvista kansainvälisessä lehdistössä levinnyttä negatiivista mielikuvaa maasta, joka on paljon muutakin kuin politiikkaa. Jokaisen paikallisen huulilla on ensimmäisenä kysymys siitä, mitä ajattelemme Iranista. Monia mietityttää, millainen mielikuva maasta on sen rajojen ulkopuolella. Näkyvätkö sinne vieraanvaraisuus, ystävällisyys, kauniit maisemat ja mausolemiumien kattoja koristavat laatat?

Soltanieh%20dome%204.jpg

Soltaniehin mausoleumin parvekkeen näkymä on upea. "Kuinka kaunista", saamme jälleen kerran huokaista.

Soltanieh%20dome%207.jpg

Viides sanani Iranille on "mausoleumi".