Iranilaisilla illallisilla on hymy herkässä -eikä ihme, kun katselee herkuista notkuvia pöytiä.

hymy1.jpg

Puheensorinasta ei tule loppua -eikä ruoan määrästä! Suomessa suuri illallinen pitäisi sisällään kolme annosta: alkupalan, pääruoan ja jälkiruoan. Täällä kolme annosta on vasta alkua!

Hymy2.jpg

Ensin tuodaan tee ja makeisia, sen jälkeen jatketaan alkuruokakeitolla. Tämän jälkeen matkalaiset pyritään ihastuttamaan mitä hurmaavimmilla pääruoilla -joskus kahdella sellaisella! Vieraiden ihmettelevä päiden pudistelu saa paikallisten nauramaan entistä enemmän. "Iranilaisilla on varmaan ihan erilaiset mahat kuin meillä", toteaa 9-vuotias poikani. "Niillä on niinkun kaksi mahaa". Pakkohan on olla, miten muuten niissä olisi näin monelle ruokalajille tilaa -varsinkin paastoaikana!

hymy3.jpg

Keittoa ja pääruokaa seuraa jälkiruoka. Siinä ei ole mitään rajoja!

hymy5.jpg

Mahtaako sokeri ja herkut olla hymyjen takana? Paikallinen sana "shirin":kun kuvaa niin makeaa kuin miellyttävää persoonaa (tätä voisi verrata englannin "sweet"-sanaan, jolla on myös nämä kaksi merkitystä).

hymy4.jpg

Jälkiruokien jälkeen jokainen valittelee vatsaansa -hymy huulillaan, luonnollisesti. Mutta ei tässä vielä kaikki: seuraavaksi tuodaan pöytään hedelmät, jota seuraa -luonnollisesti- "ulospyyntötee". Eli teekuppi, joka on samalla myös kohtelias viesti vieraille siitä, että kohta voi lähteä kohti kotia.

hymy5.jpg

Teen jälkeen pysähdytään oven suuhun kättelemään ja hyvästelemään jokainen paikalla ollut vieras yksi kerrallaan  -kutsuttujen määrästä piittaamatta. Jokaiselle on riittävästi aikaa ja hymyjä ja hyvien jatkojen toivotuksia. Näin ollen päivän sanani on "hymyt".

Itsekin lähden jokaiselta illalliselta hymy huulilla, vaikkakin ylensyöneenä ja uupuneena. :)