Iranissa vuoret eivät ole ainoastaan kauniita ulkopuolelta -niiden sisältä löytyy ihmeellinen tippukivimaailma. Zanjanin provinssin kuuluisin tippukiviluola on nimeltään Kataleh khor. 

Luola1.jpg

Sisällä on mukavan vilpoisaa ja uskomattoman kaunista -kuin astelisi luontoelokuvan sisällä.

Luola%202.jpg

Turisteille kävelymatkaa kertyy luolan sisällä 1,2 kilometriä. Seikkailijat voisivat jatkaa vielä vuoren sisään yli 11 kilometriä.

Luola3.jpg

Opimme, että sisäänpääsyliput kannattaa ostaa matkailijoiden piileskellessä. Toisinaan erot paikallisten ja turistien sisäänpääsylipuissa ovat kuusinkertaisia. Paikallisena esiintyminen on mahdollisuus opetella Iranin valtakieltä, persiaa. Paikallisten suussa persia on farsia.

Luola5.jpg

Tippukiviluolassa näkyy tuhansien vuosien takainen historia. Oppaan mukaan yhden sentin kasvu luolan tippukivissä kestää 70 vuotta. Historian havinaa oli Zanjanin museossa, josta löytyy yksi zanjanilaisten historiallinen ylpeyden aihe -paikallisesta suolakaivoksesta löytyneet muumiot, joilla on ikää 1800-2300 vuotta. Kun Iranissa puhutaan historiasta, tarkoitetaan tuhansia vuosia. 

Paluumatka luolalta näyttää maalaukselta, jonka värimaailmaa on sanoilla vaikea kuvailla. Ehkä valokuvasta on jotain apua?

Luola6.jpg

Päivän 6 sana on "tippukiviluola".